10/20/2011

hakkaks nüüd talve ootama

... vähemasti võiks tasapisi tulla sügis-talv. Korralik selline. On ju juba oktoobri viimane dekaad, aga öökülma meie kandis küll pole olnud ja ilmateate kohaselt ei ole seda oodata ka järgmisel nädalal. Sooja ilma nautides on peenral juba ninad välja ajanud kobarhüatsindid (Muscari armeniacum), mille sibulad sai maha pandud 10.09. Õitsema läks ka igihali ja kuigi ebatõenäoline, just see taim, mille ma kiviktaimlast tänavale kivide juurde ümberistutasin. Nii et see võis ka ehmatusest olla:) Vii või külmkapp välja ja tee uks lahti, et taimed aru saaksid: aeg on otsad kokku tõmmata ja puhkama hakata.
Sügisene kobarhüatsint
15.10.2011 igihali õitseb


Talve ootamise raames segasime valmis Travarica ja Sladkovarica. Esimese retsept on Mart Nuti poolt KesKus'is kirjas. Kuna tegemist on värske žurnaaliga, siis pole retsept veel kodulehte ehtimas, oluline on märkida, et suurim roll viina sees on köögiviljadel-maitseainetaimedel. Mõned ollused, mida mina ei leidnud on asendatud: aniisi asemel on apteegitill ja koriandri lehtede asemel kuivatatud seemned, ilupärast lisasin ka köömneid. Travarica võiks tõlkes tähendada rohukeedust, mis peaks siis olema nö taime-rakija (viinamarja või mõne muu puuvilja-puskari peale tõmbama pandud maitsetaimed). Minu taimekeeduses on: till, seller, küüslauk, tšillikaun, petersell, ingver, aedliivatee, riivitud sidrunikoor ja muskaat, vürtsbasiilik, tavaline basiilik, pune, ja nagu juba eelpool märgitud koriandri seemned, apteegitill ja köömned. Kui see ükskord valmis saab, siis on mõeldud ilmselt tugeivamatele. 

Aga vaja ju ka naistejooki - nime panemisel sain Travaricast inspiratsiooni - lõin uue senitundmatu Sladkovarica, ehk maguskeeduse. (tegelikult ta vist väga magus ei tule, 0,75 liitri peale panin 4 teelusika täit fariinsuhkrut, maitset annavad kuivatatud virsikud, mustad ploomid, jõhvikad, hibiskuseõied, kibuvitsamarjapulber, riivitud apelsinikoor ja astelpajumarjad. Puhas ravim.



Märk sellest, et talv ükskord tuleb on see, et Pepe ja Lo-Lo kasukad hakkavad tihedamaks minema ja nad veedavad enamuse oma ajast soojas kohas magades.
Läpakas või radiaator, vahet pole


Muude lõbustuste hulgas on eilsega ära katsetatud ka kasside iseseisev õues viibimine (meie plaanides oli see katse nii umbes 30 minutit pikk). Lo-Lo tuli kohe esimese kutsumise peale tuppa aga Pepe läks oma kassiasju ajama ja saabus alles varahommikul. Nägi pärast oma eskapaade välja nagu märg pesu ja näugus kombekalt rõdul akna taga. Seega: kassid teavad kus kodu on.
Õue või? Meie või?


3 comments:

  1. Oeh, see on nii vahva pilt, kus nad ukse peal vaatavad ja õue hakkavad minema :)

    ReplyDelete
  2. Carita: Jaa, mulle ka meeldis, kõik pildid meeldivad, kogu aeg, neid võiks rohkemgi olla:) Ja mis viina sa seal tegema oled hakanud? millal valmis saab?

    ReplyDelete
  3. Pepe ja Lo-Lo on üldse väga vahvad, sealt ka piltide koomika. Ja rohkem pilte saab alati:)

    Viinad (nimetagem neid tagasihoidlikult siiski ravimiteks:) saavad valmis veidi enne jõulu, siis kallutan need ümber vanaema kristallkarahviinidesse ja hakkan teid ootama

    ReplyDelete