12/23/2013

Cambridge, botaanika aed

Reede õhtul jõudsime Cambridge'i. Minu suurimaks rõõmuks oli tegmist bussiliinina "tunne oma maad". Oxfordi ja Cambridge'i vahemaa on ca 66 miili ehk u 106 kilomeetrit, meie buss sõitis seda vahemaad 3 tundi ja 20 minutit. peatusime kõikvõimalikes väikestes ja suuremates kohtades (suuremad olid Bedford ja Milton Keynes - viimane neist on nö "tehtud" uus linn, so spetsiaalselt 1960-datel ehitatud). Seetõttu sõitis buss peamiselt mööda väiksemaid teid ja mul on suurpärane võimalus tutvuda inimeste eesaedadega. 

Teatavasti on enamus inglise ((ees)linna)maju nö ridamajad. kus igal majal on maatükk oma majaosa ja tänava vahel (front garden) ning suurem lapike maad maja taga. Kui hästi on läinud, on ees- ja tagaaed ühendatud väikese käiguga. Muul juhul saab tahaaeda läbi maja. Inglise eesaiad on midagi, millest saaks eraldi raamatu kirjutada, no tõenäoliselt on keegi seda ka juba teinud.
Eesaiad olid ja mõnes kohas on ka praegu nö pererahva visiitkaardiks, kus oma aianduslik ilumeel teistele näitamiseks on pandud. Paraku on paljudest eesaedadest saanud lihtsalt autoparklad. Mulle meeldivad need eesiad, kus on erinevate hekkide ja taimeliste suurvormidega (hortensiad, kõrrelised) mängitud. Huvitav on see, et suured vormid, teevad väikese ruumi suuremaks.

Eesaedadest võttis kõneleda ka praegu BBC 2-s jooksev sari Great Bristish Garden Revival kus Joe Swift tegi oma pooltunni eesaedadest, nede vajalikkusest ja sellest, kuidas saaks autot parkida ka nii, et ei peaks kogu eesaeda ära sillutama.

Cambridge's käsin ülikooli botaanikaaias, kus on mitmeid huvitavaid taimekollektsioone, sh bergeeniad, kurerehad, kuslapuud, kortslehed jne. Aga pildid on alati paremad kui jutt, eriti kui tegmist on looduse ja taimedega.


Hiinast pärit Farreri lodjapuu (Viburnum farreri), õitseb talvel, suurepärase lõhnaga
ja põõsas tervikuna


Hõlmikpuu (Ginkgo biloba)

Platycarya strobilacea

Gallia roos 'Mundi' - maakeeli maaroos


Laialeheheline kellukas talvel - pildilt ei tule välja, kuid need
kuivanud varred on päikese käes otse kuldsed


Lisaks tulid minuga botaanikaaiast kaasa ka mõned seemned (sh karusõrg, humalapöök, laialeheline kellukas 'Alba', jm).

Mõned vaated ka Camrbidge linnast. Alustuseks pubi, mida meil ei õnnestunudki külastada, kuid mis meile kangesti meeldis nii oma nime kui ka siltide tõttu
Meet the Flying Pig!




Ja siin ka muid linna iseloomistavaid pilte:





Ja lõpetuseks põrsakollektsioon meie B&B-st

1 comment:

  1. Vau, Kati on blogisse kirjutanud!!! Ja kohe mitu postitust! Ma olin vahepeal juba täiesti lootuse kaotanud, ef Siit midagi lugeda saab, nüüd pean kohe koju minema ja ipadist lugema? Telwfonist muidu kõik nii väike:)

    ReplyDelete