4/01/2012

sammukesi potipõllunduses

Mõtisklesin eelmisest juba eelmisest sügisest, et mis asjad ikka meie aias peaksid olema ja kus miski peaks asuma. Maja on aia suhtes  paigutatud nii, et kõige "magusam", ehk lõunakülg on pikk kitsas soolikas. Päike paistab sinna küll läbi mändise ja kaskeda ka suvel kenasti, kuid majast välja vaadates näeb otse tänavale. Selleks, et lõunapoolest külge aiast näha, peab teisel korrusel praktiliselt vastu akent kleepima. Õues olles jääb majaga varjatud aiaosa kah ikka mõlemalt poolt  nurga taha. Muld lõunaküljel pigem kuivapoolne. Seega - hea koht, kuid nähtamatu. Mulle hakkas meeldina mõte aiatubadest; so nii nagu majas on elutuba, nii on logelemise koht ka õues, nii nagu majas on köök või panipaik, nii on tarbeaed ka õues.

Kuna täiesti ootamatult ilmnes, et Erkkil on lähemad kaks nädalat töövaba, siis läheb käiku selle suve üks põhiprojektidest, milleks on maja vundamendi soojustamine. Loomulikult toob see töö endaga kaasa ohjeldamatult kaevamist ja soditamist, sestap ongi parem, kui see varakevadel ära teha. Saab suveks jälle kõik kenamaks ja ma ei pea hirmsal kombel urisema taimedele pealeloobitud pinnase või okste või kivide pärast. Ja loomulikult annab kavandatav töö ka võimaluse aiatubade mõtet realiseerida ning vajadusel (radikaalseid) muudatusi läbi viia.

Siisejuhatusena tegelesime eile tarbeaia nimelisse (aia)tuppa "mööbli" materjali hankimise ja mööbli valmistamisega. Minu poolt oli idee, teostus Erkki ja Martini poolt.

Mööbel tähendab siinkohal terassilaudadest tehtud kõrgpeenra ümbriseid. Kõrgpeenarde kasutamise mõte meeldis mulle kahel põhjusel: esiteks valmis on saanud esimene laar kvaliteetkomposti, kastid on vaja uue sodi korjamiseks tühjaks teha kõrgpeenarde puhul jääb maakaevamine praktiliselt ära; ning teiseks (parafraseerides Churchilli), milleks kükitada, kui saab püsti seista.

Kõrgpeenraid tuleb kolm, mõõdud: 150x105x30 cm, ehk ca 4,5 m2 potipõllundust.

Aia lõunakülg, kuhu tuleb potipõllundus














... ja esimene peenar ongi valmis


1 comment:

  1. Kõrgpeenar;);) nimetagem asju ikka õigete nimedega, tegemist on ju liivakastiga, kuhu lihtsalt liiva asemel muld on pandud;) mis kassid asjast arvavad? (carita)

    ReplyDelete